Baletin lajiesittely

Teksti: Miia Elivuo

Kuka voi tanssia balettia?

Kuka tahansa! Vaikka ammattibalettitanssijoiden rima on korkealla, baletin harrastajan ei tarvitse täyttää mitään erityisiä kehollisia vaatimuksia. Into ja tahto oppia riittävät. Baletin harjoittelu on haastavaa mutta motivoivaa kaikilla tasoilla. Baletin opiskelu on pitkä prosessi, joka aloitetaan yleensä 7-vuotiaana. Tällöin saa parhaan pohjan baletin tekniikalle, mutta myös myöhemmällä iällä on mahdollista aloittaa.

Miksi baletti?

Baletti kehittää erityisesti kehon hallintaa, keskivartalon kannatusta ja voimaa, oikeaoppista asentoa ja linjauksia, tasapainoa, nivelten liikkuvuutta sekä notkeutta. Baletissa klassinen musiikki ja loppuun asti hiotut liikkeet yhdistyvät ilmaisulliseksi ja elämykselliseksi liikekokemukseksi.

Balettitunnin rakenne

Balettitunti etenee tarkasti määritellyssä järjestyksessä, mutta jokainen opettaja yhdistelee baletin liikkeitä omalla tavallaan ja painottaa opetuksessa hieman eri asioita. Balettitunti aloitetaan useimiten tangon ääreltä. Lämmittävien harjoitusten kautta edetään suurempia liikeratoja sekä terävää ja nopeaa liikettä vaativiin sarjoihin. Tankoharjoitusten jälkeen tanssitaan keskilattialla, jossa tehdään erilaisia paikallaan pysyviä sekä tilassa liikkuvia liikeyhdistelmiä. Tunnin lopussa tehdään hyppy- ja piruettisarjoja. Myös monipuoliset venyttelyt ja lihaskuntoharjoitteet kuuluvat balettituntiin. Perus 3 -tasolta alkaen tytöt harjoittelevat osan tunnista kärkitossuilla. Balettituntien tärkeinä tavoitteina on puhtaan teknisen suorituksen lisäksi eläytyä baletin ilmavaan liikekieleen sekä saavuttaa liikkumisen ja oppimisen iloa.

Aikuisbaletti

Aikuisten balettitunti etenee samalla tavalla kuin tavallisetkin balettitunnit. Harjoittelu on tavoitteellista ja tasoittain etenevää, mutta etenemisvauhti on asetettu ryhmäkohtaisesti aikuisille sopivaksi. Tunneilla painotetaan liikkeiden oikeaoppista ja keholle ystävällistä suorittamista, ilmaisullisuutta sekä oman yksilöllisen kehon lainalaisuuksien tunnistamista. Aikuisten tunneilla harjoitellaan yleensä pehmeillä tossuilla.

Alkeisbaletti 7-9 -vuotiaille

Alkeisbalettitunnit edistävät lapsen kehitystä monella tapaa: fyysistä kuntoa ja hahmotuskykyä, mielikuvitusta ja luovuutta, sosiaalisia ja tiedollisia taitoja sekä tunne-elämää. Alkeisbalettitunnilla tutustutaan baletin maailmaan innostavien mielikuvien, leikkien ja luovan liikkeen kautta. Tunnilla opiskellaan baletin perusliikkeiden ohella musiikin kuuntelua ja yhdistämistä liikeeseen sekä tanssitunnin tapakulttuuria. Tavoitteena on huomioida jokainen oppilas yksilönä ja voimistaa oppilaan itsetuntoa ja ilmaisukykyä.

Baletin tekniikka

Klassisen baletin tekniikka on täsmällistä, kurinalaista ja huippuunsa hiottuna erittäin vaativaa. Baletin liikekielelle tunnusomaisia piirteitä ovat kehon ryhdikäs ja ojennettu asento, pyrkimys keveyden illuusioon, sekä lonkista asti lähtevä jalkojen aukikierto, jonka avulla jalkojen liikeradat saadaan mahdollisimman suuriksi. Baletin liikkeet ovat tarkasti määriteltyjä ja niillä on oma ranskankielinen termistönsä. Baletin tekniikka tukee erinomaisesti myös muiden länsimaisen taidetanssin lajien kuten nykytanssin ja jazztanssin harjoittelua.

Balettisanasto

Baletissa jokaiselle liikkeelle on määritelty nimi. Termistö on pääasiassa ranskankielinen, joten baletin ohessa tunneilla oppii myös ranskaa! Muutamia esimerkkejä baletin sanastosta:

allongé käsien ojentaminen kaarevasta asennosta
arabesque asento, jossa toinen jalka ojennettuna taakse, ilmassa tai maassa
attitude asento, jossa nostettu jalka on polvi hieman koukistettuna
ballon vaikutelma ilmaan pysähtymisestä hypyn aikana
barre balettitanko
battement jalan ojennus ja palauttaminen lähtöasentoon, esim. battement tendu (jalan harjaava ojennus lattialla) tai grand battement (korkea jalan heitto)
croisé 1/8 -käännöksen verran sivuttain yleisöön käännettu asento, jossa tanssijan jalat näyttävät olevan ristissä. Tarkoituksena on lisätä kehon visuaalista kolmiuloitteisuutta.
en dedans sisäänpäin
en dehors ulospäin
en face vartalon suunta yleisöön päin
pas askel
pirouette pyörivä liike
plié baletin perusliike, polvien koukistus suoralla selällä
port de bras käsien kannatus, käsien liikesarja
relevé varpaille nousu
révérence niiaus / kumarrus

Vaatteet

Harjoitustunnilla käytetään ihonmyötäisiä vaatteita, jotta kehon linjaukset näkyvät selvästi. Hyvä perusasu tytöillä ja naisilla on peruspuku, trikoot sekä lyhyt harjoitushame tai mikroshortsit. Pojilla ja miehillä asusteena on ihonmyötäinen t-paita sekä trikoot tai kapeat treenihousut. Sekä naiset että miehet käyttävät pehmeitä balettitossuja, yläluokilla tytöt harjoittelevat myös kärkitossuilla. Tukan tulee olla kiinni, mieluiten nutturalla. Klassisissa balettiesityksissä puvustuksena tytöillä on usein lyhyt tutu tai pitkä tyllihame, mutta myös muunlaiset esitysvaatteet ovat tavallisia.

Historia

Klassinen baletti on länsimaisen taidetanssin vanhin muoto. Sen juuret ylettyvät 1400-luvun renessanssiaikaan. Hovibaletti kehittyi Italiassa ja Ranskassa aatelisten seuratansseista näyttämöllä esitettäväksi taiteeksi. Aluksi balettikohtaukset olivat osa oopperateoksia ja vasta 1700-luvulle tultaessa baletti eriytyi itsenäiseksi taiteenlajiksi. Tällöin baletin tekniikka oli kehittynyt jo niin vaativaksi, että sitä esittivät vain koulutetut ammattilaiset. Romanttisen baletin huippukausi Keski-Euroopassa koettiin 1800-luvulla, jolloin aikansa supertähdiksi nousseet balleriinat alkoivat tanssia varpaidensa kärjillä. 1900-luvulle tultaessa taiteenlajin painopiste siirtyi Venäjälle, jossa tsaarin hovin suojeluksessa kehittynyt balettikoulutus vakiintui 8 vuotta kestäväksi systemaattiseksi järjestelmäksi. Tämä pedagogi Agrippina Vaganovan mukaan nimetty metodi on pääpiirteittäin edelleen käytössä myös monissa suomalaisissa tanssikouluissa. Venäläisen baletin huippukautta kutsutaan klassiseksi baletiksi ja sen merkittävimpiä teoksia ovat kaikille tutut Prinsessa Ruusunen ja Joutsenlampi. 1900-luvulla balettitaide on levinnyt kaikkialle maailmaan, ja tällä hetkellä maailmanluokan balettitanssijoita koulutetaan Euroopan ohella mm. PohjoisAmerikassa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa sekä Kuubassa.

Missä voi nähdä balettiesityksiä?

Balettiesitykset ovat useimiten monen kymmenen tanssijan produktioita, joten suuri koko asettaa paljon vaatimuksia esityspaikoille. Suomessa ainoa vakituinen balettia esittävä ryhmä on Suomen Kansallisbaletti Helsingissä. Sen ohjelmistoon kuuluu sekä klassikkoja että nykybalettiteoksia. Lisäksi Suomessa ammattilaisten esittämää balettia voi nähdä festivaaleilla sekä useissa kaupungeissa vierailuesityksinä. Maailmalla balettia voi käydä katsomassa lähes kaikissa suurissa kaupungeissa. Useimiten balettiryhmät toimivat oopperatalojen yhteydessä.