Marjaana Siljamäki

Marjaana Siljamäki

Afro | Afrobalance

Tanssiopettaja, koreografi, tanssija, pilates- ja joogaohjaaja sekä liikuntatieteiden tohtori. Marjaana alias Mansku työskentelee Jyväskylän yliopistossa liikuntapedagogiikan lehtorina vastaten tanssipedagogiikan opetuksesta. Vuonna 2016 hän sai Jyväskylän yliopiston kulttuuripalkinnon monipuolisesta taiteellisesta ja monikulttuurisesta työskentelystään tanssin parissa.

Marjaana on kehittänyt afrikkalaisten tanssien pedagogiikkaa vuodesta 1992 alkaen, ja on yksi ensimmäisistä suomalaisista länsiafrikkalaisiin tansseihin erikoistuneista opettajista. Hän on Tanssiteatteri Mami Watan koreografi ja ohjaaja (www.mamiwata.fi). Koreografioita mm. Tanssin päivän näytöksiin, kokoillan teoksiin ja pienimuotoisempiin esityksiin.

Marjaana pitää tärkeänä säännöllistä ja monipuolista kouluttautumista, ja hänen opinto- ja esiintymismatkansa ovat suuntautuneet muun muassa Guineaan, Beniniin, Togoon, Senegaliin, Burkina Fasoon ja Kongon Tasavaltaan. Hän opettaa etenkin guinealaisia tansseja, mutta myös muita länsiafrikkalaisia ja kongolaisia tansseja.

Marjaanan tunneilla painottuu pedagoginen osaaminen sekä liikkeen opettamisessa että tanssijoiden huomioimisessa. Yhteisöllisyys, jokaisen tanssijan omanlainen ilmaisu ja tanssien arvostaminen taiteena tanssin iloa unohtamatta ovat opetuksen kulmakiviä. Tansseihin liittyvä kulttuuritietous osana opetusta ja rumpusäestys ovat myös tärkeitä rakennusaineita kokonaisvaltaiseen afrotuntiin.