Haltiatontun seikkailut – käsikirjoitus

 KOHTAUSTANSSIJATKOREOGRAFITARINA
1IntroVEK, Satumaan hovi, HaltiatonttuMiia/ Anne/ Kaisa/ Anitra/ TerhiOllaan Satumaassa. VEK-ryhmä vaihtelee esityksittäin. Haltiatonttu ohjaa VEK-ryhmän sisään ja valvoo. Satumaan hovi tulee paikalle. Näkevät VEK-tanssijat, ihastelevat ja hyvästelevät nämä.
2SatumaaHaltiatonttu, Yönsilmä, Satumaan hoviJaakkoSöpö ja ihana Satumaan hovi tanssii. Haltiatonttu pitää järjestystä yllä. Haltiatonttu käy ojentamassa vauhdikasta Yönsilmää. Lopuksi hoviväki poistuu nukkumaan. Haltiatonttu sulkee satumaan oven ja jää vartioimaan.
3LähtöSamat kuin edelläMiiaHaltiatontun tanssi valaisevan helmen kanssa. Yönsilmä keppostelee näkymättömäksi tekevän hämärähunnun kanssa, nappaa helmen Haltiatontulta ja aiheuttaa meteliä. Satumaan hovi herää ja suuttuu. Haltiatonttu saa syyt niskoilleen. Haltiatonttu pahoittaa mielensä. Hän päättää lähteä satumaasta, antaa taika-avaimensa Yönsilmälle ja ottaa Helmen. Katuva Yönsilmä antaa hämärähunnun Haltiatontun mukaan.
4KanervanummiKanervankukat, Haltiatonttu, SammaleinenAnne, MiiaHaltiatonttu tarpoo pitkin kanervanummea. Paikalle lentää Sammaleinen luudallaan. Sammaleisellakin on paha mieli, Haltiatonttu myötäelää. Sammaleinen kutsuu Haltiatontun kotiinsa Suosaarelle. Jatkavat matkaa yhdessä luudalla. Kanervankukat vilistävät ohi.
5Lumottu metsäLumottu metsä, Haltiatonttu, SammaleinenTerhiMetsä kasvaa villinä Suosaarella. Sammaleinen ja Haltiatonttu kulkevat kohti Sammaleisen kotia, mutta metsä ei päästä Haltiatonttua eteenpäin. Sammaleisen loitsu pelastaa Haltiatontun.
6Sammaleisen kotiSammakot, Sammaleinen, HaltiatonttuMimmiTullaan Sammaleisen kotiin, jossa tämän lemmikkisammakot ottavat tämän iloisena vastaan. Kaikki käyvät nukkumaan, mutta Haltiatontun on vaikea saada nukuttua niljakkaiden sammakoiden seassa.
7KivelläUsvaneidot, Kuusi, HaltiatonttuAnna, MiiaHaltiatonttu päättää etsiä itselleen toisen nukkumapaikan ja löytää lähistöltä kiven jonka päälle kiipeää nukkumaan. Haltiatontun nukkuessa usvaneidot nousevat suolta tanssimaan. Kiven vieressä seissyt Kuusi yhtyy tanssiin.
8NoidatSammaleinen, Luutalempi, Pataposki, Liekki 1Miia, JaakkoSammaleinen on saanut vieraakseen Luutalempin ja Pataposken. Kuusi herättää oksallaan Haltiatontun, joka hiipii salakuuntelemaan noitia. Noidat istuvat nuotiolla ja Luutalempi ja Pataposki kertovat Sammaleiselle mitä saarella on tapahtunut hänen poissaollessaan. 
9SarasteEdelliset sekä Kajo, Saraste, Hovineidot  Anna, MiiaTakaumassa nähdään aamuruskonmaan hovi: Kajo, Saraste ja hänen hovineitonsa.
10Julma-Kumman kosintaEdelliset sekä Julma-KummaMiiaYlimielinen Julma-Kumma tulee esittämään kosintaa Sarasteelle airueinaan Luutalempi ja Pataposki. Saraste kieltäytyy.  
11VangitseminenEdelliset sekä KallioJonna, MiiaSuuttunut Julma-Kumma loitsii Kallion avukseen ja vangitsee Sarasteen kiven sisään. Kajon hän taikoo kuuseksi ja hovineidot usvaksi suolle.
12Tarinan lopetusSammaleinen, Luutalempi, Pataposki, Liekki 1, HaltiatonttuMiiaLuutalempi ja Pataposki palaavat nuotion ääreen. Noidat päättävät kertomuksensa siihen, että luudan polttamalla voi vapauttaa Kajon ja Hovineidot.
13ViestiHaltiatonttu, Viesti  Miia, JaakkoHaltiatonttu hiippailee takaisin kivelleen, pohtii kiveen ja kuuseen vangittuja sisaruksia ja päättää kutsua apua. Kuiskaa viestin helmelle. Viesti lähtee noutamaan Yönsilmää.
14Helmen ryöstöSammaleinen, Haltiatonttu, Luutalempi, Pataposki, Yönsilmä, Liekki 2, Viesti  Miia, JaakkoSammaleinen tulee kivelle, näkee helmen ja ottaa sen ihailtavaksi. Sammaleinen esittelee helmeä Luutalempille ja Pataposkelle, jotka nappaavat sen ja lähtevät lentämään kohti Kyöpelivuorta. Sammaleinen satuttaa jalkansa, eikä voi lähteä perään. Yönsilmä saapuu Viestin kanssa Haltiatontun luokse, huomaavat että helmi on poissa. Sammaleinen varustaa Yönsilmän ja Haltiatontun takaa-ajoon. Yönsilmä pukeutuu Sammaleiseksi ja Haltiatonttu hämärähuntuun. Sammaleinen antaa luutansa ja taikatulitikut, joita raapaisemalla noitien on pakko pysähtyä tanssimaan. Sammaleinen näyttää mallia.
15KyöpelinvuoriKallio, Luutalempi, Pataposki, Yönsilmä, HaltiatonttuJonnaLuutalempi ja Pataposki saapuvat luudillaan Kallioseinämän luo ja tekevät loitsun, jolloin vuori avautuu. Vähän myöhemmin saapuvat Yönsilmä ja Haltiatonttu. Yönsilmä avaa taika-avaimella oven luolaan. Yönsilmä ja Haltiatonttu kulkevat pitkin tunneleita ja onkaloita.
16JalokivetJalokivet, Haltiatonttu, Yönsilmä, KallioAnnaTunneli avautuu suureksi luolaksi, jota jalokivet koristavat.
17NoitahoviNoidat, Julma-Kumma, Luutalempi, Pataposki, Yönsilmä, Haltiatonttu, Kallio  Anitra, MiiaSeuraavassa luolassa Julma-Kumma hallitsee noitahoviaan. Luutalempi ja Pataposki tuovat helmen lahjaksi Julma-Kummalle. Yönsilmä yrittää varastaa helmen mutta Julma-Kumma vangitsee hänet kallion sisään. Hämärähunnun avulla Haltiatonttu varastaa helmen itselleen. Syntyy hässäkkä, jonka turvin Haltiatonttu vapauttaa taika-avaimella Yönsilmän ja pakenee.
18PakoKanervankukat, Luutalempi, Pataposki, Yönsilmä, Haltiatonttu AnneHaltiatonttu ja Yönsilmä lentävät Kanervanummen yllä. Luutalempi ja Pataposki ajavat heitä takaa. Haltiatonttu raapaisee tulitikun ja heittää sen taakseen.
19KokkoTuli, Luutalempi, Pataposki, Yönsilmä, Haltiatonttu  Jaakko, MiiaSyntyy valtava kokko, Haltiatonttu ja Yönsilmä lentävät karkuun. Luutalempi ja Pataposki lentävät paikalle ja joutuvat tanssin pyörteisiin.  
20Vapaus!Usva/hovineidot, Saraste, Kajo, Yönsilmä, HaltiatonttuAnna, MiiaUsva leijailee kiven ympärillä. Yönsilmä ja Haltiatonttu saapuvat ja vapauttavat taika-avaimella Sarasteen kiven sisältä. Saraste kiittää pelastajia, menee Kuusen luokse veljeään kaivaten.  
21Lumous kaikkoaaEdelliset, Liekki 3JaakkoHaltiatonttu sytyttää tulitikun. Liekki polttaa Luudan. Kajo ja hovineidot vapautuvat lumouksesta.
22PilvetPilvet, Usva/hovineidot, Saraste, Kajo, Yönsilmä, HaltiatonttuAnna, MiiaSaraste ja Kajo iloitsevat jälleennäkemisestä. Kajo kutsuu vaaleanpunaisen pilven kuljettamaan kaikki Satumaahan.
23SatumaaSatumaan hovi, Haltiatonttu, Yönsilmä, Saraste, Kajo, HovineidotJaakkoSatumaassa hovi on ihan sekaisin järjestyksen puuttuessa. Haltiatontun seurue saapuu, hovi pyytää anteeksi Haltiatontulta ja haluaa tämän takaisin satumaan linnan portinvartijaksi. Yönsilmä antaa Haltiatontulle avaimen. Juhlitaan yhdessä kotiinpaluuta.
24KiitoksetKaikkiJaakko